Takaisin talliin

Virallinen nimi False Beauty ROAR ox Rekisterinumero VH05-003-1050
Kutsumanimi Fal Väri Rautias
Syntynyt, ikä 28.10.2008VARL-ikääntyminen Painoitus Kouluratsastus
Säkä 155 cm Kasvattaja Winzi, Bayard
Skp, rotu Tamma, Arabian Täysiverinen Omistaja Yrtti / ynj VRL-10655
Koulutustaso Ko:IntI Re: 80cm Maahantuoja -
Hoitaja - Asuintalli YrttipolkuKuvat © Flickr.com / Szedlisa (CC BY-NC-SA 2.0)


LuonneFal on reipas mutta hieman arka nuori hevonen. Tammalla kestää tutustua ihmisiin, ja se luottaa hyvin harvoihin. Uusia asioita kohtaan Fal on kuitenkin utelias, yleensä se ottaa sellaisetkin asiat, mitä jotkut toiset hevoset pelästyvät, tyynesti ja vailla pelkoa. Sen takia on joskus outoa, että nuori tamma astelee tyynesti rämisevän traktorin ohi vain hieman korviaan käännellen, kun se laitumella väistää tuntematonta ihmistä jännittyneenä. Laitumella Fal väistää muita hevosia, mutta koska se on rauhallinen muiden hevosten seurassa, siitä pidetään. Laitumella Fal nuoresta iästään huolimatta käyttäytyy hillitysti, se laiduntaa mielellään vanhempien tammojen kanssa, eikä lähde mukaan nuorten kilpalaukkoihin. Hakiessa Fal tulee tuttujen luo hieman kainosti kutsuttaessa, se kyllä ravaa, mutta askeleet ovat hillittyjä ja suunniteltuja. Luonasi tamma laskee tähtipäistä päätään alemmas, helpottaakseen narun ja riimun kiinnittämistä. Tuntemattomille tamma taas ei antaudu, se väistelee hakijaa, ei varsinaisesti karkaa, muttei antaudu kiinnikään.
Karsinassa rautias on hieman vastaanottavaisempi, se hörisee pehmeästi ihmisille, kurkkii ulos puolioven yli ja sen pörröinen karva saa nuoren tamman näyttämään syötävän suloiselta, etkä voi olla pysähtymättä silittämään tamman Falin pehmeää turpaa. Harjatessa tamma seisoo nätisti paikallaan, se ei arista mitään kohtaa kehostaan. Käsittelyyn tottunut tamma nauttii huomiosta ja varsinkin pehmeällä harjalla harjatessa Fal rentoutuu, se pitää pehmeistä harjanvedoista kyljellään. Kaviot nousevat pelkästä ”nosta” käskystä, vaikka et seisoisi edes tamman vierellä odottamassa, tämä käsky saa tamman nostamaan kavionsa tottelevaisesti. Muutenkin tammalle on hauska opettaa sanallisia käskyjä, vähän kuin koiralle. Pienikokoinen nuori tamma osaa mm. nousta takasilleen jos kohotat kätesi ylöspäin maiskauttaen, haukotella ja nyökytellä Fal osaa myöskin, se matkii mielellään haukotuksiasi, ja tammalle on mukava kertoa päivän tapahtumista, kun se aina välillä nyökyttelee päätään.
Taluttaessa tamma kulkee nätisti vierellä, kulkisi vaikka ilman riimunarua. Tamma on myös opetettu pysähtymään tai hidastamaan käskystä (prr), jäämään paikalle (käden painaminen ryntäille ja painokkaalla äänensävyllä sanoen stay) sekä lähtemään luota (taputus lautasille ja maiskautus). Traileri tai mikään muukaan yleensä pelottava asia ei saa nuorta tammaa pois tolaltaan. Traileriin Fal kulkee säyseästi, hieman varovaisesti, mutta arastelematta. Traktorit eivät ole tämän tamman ongelma, eivätkä rapisevan pressun ylikään ole vaikea kulkea.
Varusteet Fal ottaa päälleen tarkkaillen toimenpidettä välinpitämättömänä, tosin vieraat eivät pääse lähellekkään tammaa satula kainalossa. Tutuille tamma on kuitenkin vain hieman välinpitämätön. Mutta kun varusteet on saatu tamman päälle se innostuu mutta kulkee nätisti vierellä kentälle. Selkään noustessa Fal seisoo tyynesti paikallaan tyypillisenä lännenratsuna eikä mikään saa sitä hätkähtämään eteenpäin. Kuitenkin kevyt painoapu saa siron rautiaan liikkeelle, joten ratsastajan täytyy tietää mitä tekee, Fal menee helposti sekaisin ja aistii ihmisten mielialoja sen verran, että epävarmoille tamma yksinkertaisesti kieltäytyy liikkumasta. Tässä asiassa tamma osaa olla erittäin jääräpäinen. Kuitenkin jos selässä on tuttu ihminen ja tuo tietää mitä tekee, tamma kulkee kuin ajatuksen voimalla, halukkaasti mutta tyynesti. Joskus oikein energisenä tamma saattaa heitellä muutamia ilopukkeja laukassa, mutta kisoissa Fal on aina asiallinen. Tosin sen katseesta näkee sen sisällä vellovan iloisuuden kentän laidoille asti. Maastossa kulkemisesta Fal ei perusta paljonkaan, se vain tarpoo eteenpäin raukeana. Rannalla tamma kuitenkin innostuu tosissaan ja voiko olla ihanampaa kuin laukata jalomuotoisella, herkällä hevosella rantavedessä?
Fal ei pidä erityisesti vedestä, se menee sinne jos pyydetään, mutta näyttää suloisen surkealta kun sen melko pitkä ja pörröinen karva kastuu. Vesiletku on tamman mielestä vain mielenkiintoinen, ei pelottava. Purotkin ylittyvät hyvin kahlaamalla, ja samoin myös sillat ylittyvät ongelmitta. Fal pitää metsälenkeistä (jos ihminen taluttaa), se kulkee nätisti vierellä, mutta selvästi nauttii olostaan. Kuumana kesäpäivänä on rentouttavaa mennä tamman kanssa kävelemään metsään, pysähtyä lammelle ottamaan aurinkoa samalla kun tamma laiduntaa vierellä hörähdellen välillä matalasti, hännän huiskiessa kärpäsiä.
Yleisesti ottaen Fal on hillitty, eikä osoita tunteitaan erityisesti. Jotkut sanoisivat itsenäiseksi, mutta silti tamma nauttii huomiosta, varsinkin sellaisen henkilön, joka on tammalle tärkeä ja tuttu. Elämäniloinen tamma ei kavahda melkein mitään, paitsi tuntemattomia ihmisiä.


Sukutaulu & -selvitys


    i. Scarlet Janeiro CIF ox
WRJ-II
    ii. Scarlet Cariocá CIF ox
    iii. Scarlet Honor ox
    iie. Breakway's Look Into My Eyes ox
    ie. Desperado Fashion ox
    iei. Desperado Botswana ox
    iee. Schleen Fashion ox
    e. Badly's Lover ox     ei. Stockér's Badly ox EVM     eii. Stôcker oxEVM
    eie. I Am Beautiful oxEVM
    ee. Little Lover II oxEVM     eei. Little Man ox EVM
    eee. Little Rose ox EVM


KisakalenteriTässä pelkät sijotukset
PVM Paikka/Kutsu Laji Luokka Sijoitus
- - - - -
- - - - -
- - - - -
- - - - -


NäyttelytMatch Show Näyttelyt
Micram Raceponies - 8.3.2012 - PUN1
-


JälkeläisetSynt. Rotu, Skp Varsa Isä Omistaja
02/07/2009 ox, Tamma Sirena il Fiume RIF ox TH\'s Pyroeis ox Joker
- - - - -
- - - - -
- - - - -


Valmennukset
Päiväkirja
Kaikki sivustolla © Yrtti/ynj (VRL-10655), ellei toisin mainita!
Virtuaalihevonen - A sim-game horse!